Polijas piemērs videi draudzīgas pārtikas pārdales jomā
Šī gada 7. un 8. oktobrī Rīgas plānošanas reģiona komanda devās uz Poznaņu, Poliju, kur norisinājās pirmā klātienes sanāksme projektam “Sociāli pārtikas aprites tīkli – sociāli iekļaujoši apritīguma risinājumi pārtikas izšķērdēšanas novēršanai” jeb Social Food Webs.
Otrdien, 7. oktobrī, plkst.10:00 tika atklāta sanāksmes pirmā diena. Projekta partneri tikās Lielpolijas reģiona Maršala birojā Poznaņā, kur visus uzņēma Lielpolijas reģiona pārstāvji un projekta vadošie partneri no Somijas. Sanāksmes pirmajā daļā tika apskatīta šī brīža pārtikas aprites situācija Lielpolijas reģionā, kur Lielpolijas reģiona maršala vietnieks Kristofs Grabovskis (Krzystof Grabowski) laipni sagaidīja klātesošos un iepazīstināja ar reģiona reksturīgajām iezīmēm, savukārt Lielpolijas reģiona ceļu uz vietējo un Eiropas ekonomisko kopienu stiprināšanu caur pārtikas aprites sfēras uzlabošanu demonstrēja Poznaņas Biozinātņu Universitātes pasniedzēja Anna Gramza-Mihalovska (Anna Gramza-Michałowska). Vadošais partneris – Dienvidaustrumsomijas Lietišķo zinātņu universitāte (XAMK) atklāja projekta aktivitāšu daļu ar iepazīšanos starp visiem partneriem un grupu darbu ar mērķi analizēt un uzlabot partneru labo prakšu piemēru anketas. Pēc pārtraukuma turpinājās aktivitātes grupās, kā arī partneri izvēlējās izcilākos labo prakšu piemērus pirmā semestra iesniegšanai. Šīs grupu aktivitātes bija lieliska iespēja partneriem savā starpā dalīties ar padomiem un iepriekšējo pieredzi saistībā ar labo prakšu piemēru prezentēšanu un pieteikumu noformēšanu, lai visi iesaistītie spētu apgūt noderīgākās prasmes šo labo prakšu iesaistīšanai projektā.
Sanāksmes otrajā dienā partneri no Lielpolijas reģiona organizēja braucienu visai projekta grupai uz trijām labās prakses piemēru atrašanās vietām Poznaņas pilsētā un ārpus tās, Lielpolijas reģiona teritorijā. Kā pirmo pieturvietu projekta partneri apskatīja Poznaņas pārtikas banku, kur tās vadītāja izklāstīja pārtikas bankas darbības principus un atbalsta iespējas, izvedot projekta delegāciju mazā ekskursijā ar iespēju apskatīt ziedoto pārtiku noliktavā un tās iepakošanu tālākai nodošanai. Tālāk projekta grupa devās iepazīties ar kopienas pārtikas ziedošanas skapi Slupcas pilsētā, sākumā noklausoties prezentāciju no pilsētas mēra un atbildīgajiem darbiniekiem, un pēc tam apskatot šo ledusskapi personīgi. Kopienas iedzīvotāji tiek aicināti ievietot savu pārpalikušo pārtiku šajā skapī, kas satāv no divām daļām – ledusskapis aukstās pārtikas uzglabāšanai un plaukts sausajai pārtikai vai konserviem. To ir iespēja izņemt visiem, kuri atrodas nelabvēlīgā finansiālā situācijā un kuriem nepieciešama papildu pārtika. Šādi tiek veicināta kopienas saliedētība, atbalstot tās sabiedrības grupas, kurām šis atbalsts ir visvairāk nepieciešams, vienlaikus mazinot pārtikas izšķērdēšanu. Savukārt kā pēdējais labās prakses piemērs tika izvēlēta Ladekas pilsētas sieviešu kulinārijas kopienas mazo pārvietojamo virtuvju darbnīca, kur šīs kulinārijas kopienas pavāres aicināja dalībniekus izmēģināt pavārmākslas apmācības, un pēc tam arī nobaudīt pavāru gatavotās pusdienas.
Sanāksmes noslēgumā partneri guva ieskatu Polijas partneru demonstrētajā šībrīža situācijā pārtikas aprites jomā un smēlās idejas savu valstu labās prakses piemēriem, lai spētu uzlabot pārtikas pārdales kvalitāti arī savu reģionu ietvaros.
Ieraksti komentāru
Vēlies pievienoties diskusijai?Droši - atstāj savu komentāru!